Interviu Claudiu Dragomir

Cine sunteți?

Sunt Claudiu Dragomir, 48 ani împliniți și locuiesc în Timișoara.

Care este problema sociala pe care doriti sa o abordati?

O problemă ce dorim să o abordăm este îngrijirea și igiena persoanală a persoanelor în vârstă sau imobilizate/greu deplasabile.

O altă problemă ce dorim să o abordăm este asigurarea unui venit suplimentar femeilor care nu pot participa pe piața muncii în forme standard de angajare (au persoane dependente în îngrijire sau nu au acces la locuri de muncă în mediul rural).

Care este produsul, oportunitatea dvs. de piață și cum  ati identificat-o?

Prestarea serviciilor de îngrijire și igienă persoanală a persoanelor în vârstă sau imobilizate/greu deplasabile (care sunt disponibili aproape toată ziua și în fiecare zi) în confortul și intimitatea casei, reședinței sau patului de spital, prin formarea și susținerea unei rețele mobile de frizeri/coafori/ manichiuriști în rândul femeilor care nu pot participa pe piața muncii în forme standard de angajare ( au persoane dependente în îngrijire sau nu au acces la locuri de muncă în mediul rural), astfel încât prestatorii noștrii asociați (femeile) pot alege ele însele programul lor de lucru. Această situație am identificat-o prin experiența cu familia proprie și încercarea de a identifica o soluție.

De ce credeti ca afacerea sociala va fi sustenabila si de ce credeti ca exista cerere pe piata si/sau cine va plati pentru produsele/serviciile dvs.

Aceste servicii de mult pe piață, sunt necesare, cunoscute și foarte greu (sau rar) pot fi executate de persoana solicitantă (ai nevoie de altă persoană să presteze serviciul), mult mai greu de persoanele cu mobilitate redusă. Clienții își acoperă dificil aceste nevoi în prezent, bineînțeles contracost.

O prezentare generală a scopului și cerințelor de finanțare (buget solicitat, numar angajati, etc.).

Scopul asocierii pe care o propunem se concentrează pe o inițiativă care are în prim plan îngrijorarea etică în privința mediilor de trai și satisfacerea nevoilor privind îngrijirea corpului, menținerea stării de sănătate, refacerea confortului psihic și creșterea stimei de sine ale persoanelor în vârstă sau imobilizate/greu deplasabile, dar și asigurarea unui venit suplimentar femeilor greu angajabile în forme standard, din zona Timișoarei și localitățile dimprejur și care urmărește crearea unei economii în care recunoaștem și negociem interdependența prestator-client.

Misiunea socială a intreprinderii este asigurarea nevoilor de îngrijire și igienă persoanală a persoanelor în vârstă sau imobilizate/greu deplasabile în confortul și intimitatea casei, reședinței sau patului de spital, prin formarea și susținerea unei rețele mobile de frizeri/coafori/manichiuriști în rândul femeilor care nu pot participa pe piața muncii în forme standard de angajare (au persoane dependente în îngrijire sau nu au acces la locuri de muncă în mediul rural).

Scopul asocierii pe care o propunem se concentrează pe o inițiativă care are în prim plan îngrijorarea etică în privința mediilor și satisfacerea nevoilor privind îngrijirea corpului, menținerea stării de sănătate, refacerea confortului psihic și creșterea stimei de sine ale persoanelor în vârstă sau imobilizate/greu deplasabile, dar și asigurarea unui venit suplimentar femeilor greu angajabile în forme standard, din zona Timișoarei și localitățile dimprejur și care urmărește crearea unei economii în care recunoaștem și negociem interdependența prestator-client.

Obiectivul este prestarea serviciilor de igienă și estică împreună cu membrii asociației, partenerii asociați, clienții, entitățile preocupate de acest sector, alte persoane implicate în acest proces complex.

Spațiul va fi amenajat atât pentru prestarea serviciilor cât și pentru formarea profesională a partenerilor asociați (femeile care nu pot participa pe piața muncii în forme standard de angajare) și organizarea activității de teren.

Acest concept descrie comunitatea, înțeleasă ca fiind ceva construit în procesul de negociere, nu o entitate sau o grupare preexistentă sau predefinită. Interdependența este înțeleasă ca implicând considerații despre ceea ce este necesar; modul în care excedentul este însușit și distribuit și modul în care trebuie să fie produse și susținute bunurile comune.

Departe de o imagine idealizată a lumii, negocierea acestor interdependențe și construirea acestei economii implică participare, incertitudine, ambivalență și dezamăgire, dar și împlinire și apreciere și trebuie să punem deoparte dezideratul că există o economie comunitară perfectă.

Însă fără o încadrare etică care specifică modul în care dorim să ne raportăm unii la alții, nevoia oamenilor de a conviețuii bine împreună este ignorată și poziționată într-o relație antagonică.

Vremurile moderne sunt echipate necorespunzător pentru a face față provocărilor pe care le prezintă un tip exigent de cooperare. Societatea modernă „de-abilitează” oamenii în practicarea cooperării și pierdem abilitățile de cooperare necesare pentru ca o societate complexă să funcționeze.

Piața directă înseamnă promovarea întâlnirilor economice care ne ajută să conviețuim bine împreună. În acest fel, cel puțin 25-35 de persoane (clienți, parteneri asociați, membrii ai intreprinderii noastre) vor colabora pentru  asigurarea colectivă de acoperire a  nevoilor specifice – accesabilitate, creșterea stimei de sine, incluziunea socială, apartenența socială, recunoașterea socială, participînd direct la susținerea serviciilor la nivel local.

Doar prin participarea directă vor fi pe deplin responsabili pentru calitatea serviciului oferit și vor ști totul despre el, vor aprecia pe deplin, cunoscându-i întregul ciclu de desfășurare. Cel puțin 10-15 familii vor obține venituri suplimentare asigurându-le o calitate decentă a vieții care să le permită să poată ramâne în comunitatea în care sunt într-un mod mai sustenabil și prosper.

Conceptul nostru va avea ca misiune crearea unei comunități care să experimenteze și totodată să aducă inovarea prin modelul de bussines propus astfel încât beneficiul să fie al tuturor celor implicați.